Makaronowa uczta prosto z Włoch lub przepis na zapiekankę makaronową z serem [bez mięsa].
Jeśli uwielbiasz włoskie jedzenie, prawdopodobnie próbowałeś wielu pysznych dań z makaronem. Ta pyszna włoska zapiekanka zaspokoi nawet najbardziej wybredny apetyt. W tym artykule pokażę ci, jak przygotować prosty, ale pyszny i imponujący posiłek. Ta pyszna zapiekanka makaronowa jest również świetnym daniem do zabrania do pracy. Przepis jest na dwie porcje, ale można go łatwo zwiększyć do czterech lub nawet więcej.
Nadszedł czas, aby cieszyć się daniem, które jest zarówno kaloryczne, jak i niezwykle sycące. Najlepiej jeść je, gdy pogoda jest, delikatnie mówiąc, niesprzyjająca. Jest rozgrzewająca i sycąca. Jeśli jesteś miłośnikiem mięsa i nie wyobrażasz sobie obiadu bez mięsa, dodaj trochę mielonej wołowiny smażonej w cebuli i przyprawach. Po włosku "pasta al forno". Po "mojemu" po prostu - zapiekana mozzarella z makaronem.
Włoska zapiekanka makaronowa czyli przepis na zapiekany makaron z mozzarellą
Składniki na dwie porcje:
- 200 g makaronu, np. penne
- 1 kulka mozzarelli (250 g).
- Mała cebula
- papryczka chili,
- 2 ząbki czosnku
- Puszka krojonych pomidorów lub butelka passaty.
- Parmezan posypany na wierzchu sałatki
- Olej do smażenia
- Sól, pieprz, oregano i bazylia.
Przygotowanie:
- Przygotuj warzywa (cebulę, chili i czosnek), krojąc je w cienkie plasterki.
- Podsmaż cebulę i chili na rozgrzanym oleju. Dodać czosnek, gdy cebula zacznie się szklić. Doprawić i dusić pod przykryciem.
- Ugotować makaron, aż będzie al dente.
- Dodaj pomidory lub passatę na patelnię i kontynuuj smażenie.
- Przykryj makaron farszem na patelni. Na wierzchu posypać startym parmezanem i mozzarellą. Powtórzyć czynność. Powtórzyć proces.
- Umieścić w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piec przez 10 minut pod przykryciem. Następnie piecz kolejne 5 minut bez przykrycia.
- Posyp startym parmezanem lub płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Udostępnij