Poradnik zakupowy

Jak zrobić kawę na zimno lub frappe?

Lato to idealny czas na eksperymentowanie z chłodnymi napojami. Jednym z nich jest schłodzona kawa. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie tego przepisu, który wydaje się prosty. Oto kilka z nich.

Czym dokładnie jest frappe

Frappe to kawa, która została schłodzona. Jej etymologia, właściwie przypadkowa, sięga końca lat 50. XX w. XX wieku podczas Międzynarodowych Targów Handlowych. Przedstawiciel Nestle, który promował napoje dla dzieci, chciał w przerwie zaparzyć kawę, ale nie miał dostępu do gorącej wody. Postanowił zmieszać kawę z zimną wodą w shakerze, a następnie dodał kostki lodu. Być może słyszałeś o kawie po grecku. Grecy również uwielbiali ten wyjątkowy sposób picia kawy. Wynika to częściowo z klimatu panującego w Grecji.

Przygotowanie frappe

Przygotowanie frappe nie jest trudne, ale będziesz potrzebować kilku narzędzi. Shaker jest najważniejszym narzędziem, ponieważ wymiesza wszystkie składniki i zapewni najlepsze rezultaty. Blendery są używane od dawna do spieniania mleka, co jest niezbędne dla smaku zimnego espresso. Oddzielne urządzenia, takie jak spieniacz do mleka, można również znaleźć w sklepie home&you. Istnieje również wiele ekspresów do kawy, które potrafią przygotować kawę na zimno. Ekspresy te można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach w sklepach takich jak Media Markt czy sieci RTV EURO AGD. Ich zakup z pewnością przyda się miłośnikom kawy.

Prosty przepis na kawę na zimno

Przygotowanie tej kawy jest banalnie proste. Ważne jest, aby wybrać najlepszy sposób jej przygotowania.

Kawę rozpuszczalną należy wsypać do kubka, a następnie zalać wrzątkiem. Po ostygnięciu napoju należy go zblendować na delikatną piankę. Na koniec dodaj kilka kostek lodu.

Zalej kawę niewielką ilością wrzątku. Dodaj do spieniacza taką ilość mleka, która uzupełni kawę. Wlej mleko do kawy po jej spienieniu. Następnie dodaj kostki lodu.

Jeśli jednak nie zależy Ci na czasie, możesz zaparzyć kawę rozpuszczalną w tradycyjny sposób, a następnie umieścić filiżankę lub szklankę w lodówce. Po godzinie można ją pić. Na wierzch wlej mleko lub dodaj odrobinę bitej śmietany.

Włosi mają własną wersję kawy po grecku, która kojarzy się z ich ulubionym espresso. Do dobrze przygotowanej filiżanki kawy dodaje się niewielką ilość spienionego (lub ubitego) mleka, a następnie niewielką ilość cukru, najlepiej trzcinowego.

Zimna kawa może być podawana na wiele sposobów. Stopień jej schłodzenia również nie jest określony. Jeśli chcesz się zrelaksować w chłodne dni, jest to idealna kawa dla Ciebie.

Zobacz również